ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türkiye'nin en önde gelen Uluslararası İlişkiler bölümlerinden biridir. 1984 yılında kurulan bölüm, öğrencilerine uluslararası alandaki gelişmeleri, değişimleri ve dönüşümleri kurumsal, tarihsel ve güncel boyutlarıyla anlamalarına yönelik kapsamlı ve dinamik bir program sunmaktadır. Alanında önde gelen akademisyenlerin kadrosunda bulunduğu bölüme üniversite giriş sınavından en yüksek puanları alan üniversite adayları yerleşmektedir. Bölüm mezunları ise birçok farklı alanda başarılı kariyerlere imza atmaktadır. 1987 yılında yüksek lisans, 1997 yılında doktora programını açan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türkiye’nin en prestijli kurumlarından biridir.

 

Bölümde çok çeşitli akademik alanlarda çalışan, kavramsal ve ampirik araştırmalar yapan, İngilizce ve Türkçe olarak uluslararası kabul görmüş dergilerde ve uluslararası üne sahip yayınevlerinde yayın yapan 19 tam zamanlı öğretim görevlisi bulunmaktadır. Bağımsız akademik araştırmalar için güvenli bir ortam olan bölüm, üyelerinin sosyal bilimlerin geniş bir yelpazedeki araştırmalarını desteklemekte ve dinamik bir ortam sağlayarak, değişen akademik ihtiyaçlara cevap vermekte ve sosyal bilimlerin hem Türkiye'de hem de yurt dışında gelişmesine katkıda bulunmaktadır.  Bölümde ayrıca Yüksek Lisans ve Doktora programlarına kayıtlı araştırma görevlileri bulunmaktadır. Bölümdeki öğretim üyeleri, üniversitenin sunduğu ve ODTÜ'yü Türkiye'deki disiplinlerarası lisansüstü çalışmaların en önemli merkezlerinden biri yapan birçok Yüksek Lisans ve Doktora programlarına da yoğun bir şekilde katkıda bulunmaktadır.

 

Bölüm, öğrencilerine uluslararası ilişkiler disiplininin temel alanları olarak kabul edilen uluslararası ilişkiler teorisi, uluslararası siyaset, uluslararası siyasi iktisat, dünya tarihi ve uluslararası hukuk gibi konularda hem zorunlu hem de seçmeli dersler sunmaktadır. Bunlara ek olarak uluslararası güvenlik, uluslararası kuruluşlar, Türk dış politikası, Amerikan dış politikası, Alman dış politikası, İngiliz dış politikası, devlet dışı aktörler, dış politika analizi, araştırma yöntemleri, Avrupa Birliği kurumları ve hukuku, Ortadoğu siyaseti, Balkan siyaseti, Avrasya çalışmaları, barış ve çatışma çalışmaları gibi konularda seçmeli dersler sunulmaktadır. Türkiye ve yurt dışından önde gelen akademisyenlerin, uluslararası kuruluşlardan yetkililerin ve Türkiye'deki yabancı diplomatik personelin katılımıyla panel ve konferanslar düzenleyen bölüm canlı bir entelektüel ortam sağlamaktadır. 


Son Güncelleme:
08/01/2024 - 21:14